Barcelona Cultura
>> Acceso al web Tras los muros del Monasterio

El blog del museu

Títol

Intervenció a la sala capitular

Actualitat del Museu

Created date

30/07/2021

Introducció

Iniciem el projecte de conservació i restauració del conjunt pictòric i escultòric de la sala capitular del monestir

Aquesta setmana s’ha iniciat el projecte de la intervenció de les pintures i el conjunt escultòric de la sala capitular del cenobi per a la seva conservació . Al monestir, la sala capitular era el lloc de reunió de la comunitat de clarisses que hi vivien. En aquest espai, l’abadessa i el «discretori», format per les germanes que ocupaven els càrrecs dirigents de la comunitat, decidien sobre determinats assumptes importants de l’organització del monestir i d’ordre intern.

La sala es va construir l’any 1416, sota la direcció dels arquitectes Guillem Abiell i Antoni Nato. De la decoració de la sala destaquen els vitralls policromats del segle XV, les escultures policromades de la clau de volta, a càrrec de Pere ça Closa i Guillem l’any 1420, que representen la Pentecosta, i l’escultura gòtica de la Verge amb el Nen, policromada pels mateixos artistes, col·locada sobre un fons de pintura mural, actualment sobre fusta, simulant un teixit.

A la primera fase del projecte de conservació i restauració s’estudiarà i documentarà la tècnica, els materials i les diferents intervencions realitzades al llarg dels seus sis-cents anys d’història. Posteriorment es procedirà a consolidar i fixar la capa pictòrica, que presenta aixecaments i pèrdues de matèria, amb l'objectiu de garantir la seva conservació.
Podreu seguir l’evolució de les diverses fases de la intervenció a les xarxes socials del centre.

Enric M. Puga